alt

In hoeverre kan je levensstijl de kans op kanker verkleinen en het verloop van de ziekte beïnvloeden? Medicus William Cortvriendt, die over voeding en gezondheid schrijft, voegt het boek Kankervrij toe aan de tientallen boeken die over dit onderwerp zijn geschreven. Een interview met de schrijver en een reactie van Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan de Wageningen Universiteit.

Enkele inspirerende quotes:
'Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Er zijn factoren waar we niets aan kunnen doen, zoals genetische factoren en invloeden van buitenaf, maar ook factoren waar we wel wat aan kunnen doen: roken, drinken, blootstelling aan de zon, voeding en beweging. Oncologen geven wel advies over levensstijl, maar ze worden er nog nauwelijks in opgeleid, terwijl het zo'n belangrijk onderdeel is.'

'Op elke straathoek is bewerkt voedsel te koop. Ons lichaam is hier niet op ingesteld. Bij broccoli, bloemkool of onbewerkt vlees weet je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten. Maar bewerkte voeding herkent je lichaam niet.'

Lees hier het hele artikel op NU.nl